Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Stad Turnhout en Campina Energie geven goede voorbeeld : bijna 1 megawatt aan zonnepanelen op eigen daken

Het is zomer in Turnhout, en de voorbije dagen liet de zon zich van haar krachtigste kant zien. De warme avonden en het stralende weer vormden het perfecte decor voor de infoavond die Stad Turnhout en Campina Energie organiseerden in de Panorama Zomerbar.
 
 
De ideale plek om, in de aanloop naar de Internationale Dag van de Coöperatie (5 juli), te spreken over hoe we de energie van de zon omzetten in duurzame stroom voor de stad.
Tijdens deze avond stelden Stad Turnhout en burgercoöperatie Campina Energie hun gezamenlijk zonproject voor: een concrete stap richting een klimaatrobuuste stad en een toonbeeld van lokale samenwerking en het betrekken van burgers.
 
 
In dat kader worden dit jaar zonnepanelen geïnstalleerd op vier stedelijke gebouwen: de twee gebouwen van de stadsdiensten aan de Everdongenlaan, het Paul Janssen-gebouw op Campus Blairon en het nieuwe sportcomplex. Goed voor 2.117 panelen, 840 MWh per jaar aan extra lokaal opgewekte zonne-energie en een jaarlijkse besparing van 128,5 ton CO₂-uitstoot.
 
 

Het project in context

 
Dorian Vermeir, energieregisseur van Stad Turnhout, bracht een stand van zaken binnen het klimaatplan van de stad. Dit project sluit naadloos aan bij de ambitie : 47% CO₂-reductie tegen 2030 (t.o.v. 2005) en een klimaatneutrale en klimaatrobuuste stad tegen 2050.
 
 

 

 

Hannes Anaf, burgemeester en bevoegd voor Klimaat, Duurzaamheid en Energie, benadrukte hoe trots hij is op de sterke tandem tussen stad Turnhout en Campina Energie:

“We zijn er trots op dat we met dit project niet alleen hernieuwbare energie opwekken op het patrimonium van de stad, maar ook onze burgers mee laten investeren en genieten van de opbrengsten. Zo maken we de energietransitie echt van en voor iedereen.”

 
 
 
 
 
Het project “Zonnepanelen op grote daken” is een concrete uitwerking van de samenwerkingsovereenkomst tussen Stad Turnhout en Campina Energie. Het draagt bij aan de doelstelling: minstens 40% lokale, hernieuwbare stroom tegen 2030 realiseren. Vandaag zitten we aan ongeveer 30%, dus we zijn goed op weg, maar er is nog werk aan de winkel in de komende vijf jaar.
 
 
 
Dit project ondersteunt de noodzakelijke groei in lokale zonnestroomproductie door in te zetten op grote PV-installaties (meer dan 10 kW), en dat op een maatschappelijk gedragen manier via burgerparticipatie. De komende jaren willen Stad Turnhout en Campina Energie zoveel mogelijk dakcapaciteit benutten, vooral op grote daken. Dé uitdaging daarbij is om dat slim te koppelen aan voldoende directe stroomafname, zodat we samen het maximale uit elke installatie halen.
 
 
 
“De komende jaren willen we zoveel mogelijk dakcapaciteit benutten, vooral op grote daken. De uitdaging is om dat slim te koppelen aan voldoende directe stroomafname, zodat we samen het maximale uit elke installatie halen.” - Dorian Vermeir - Energieregisseur Stad Turnhout.
 
 
 
 
De stad geeft het goede voorbeeld door zelf PV-installaties te plaatsen op het eigen patrimonium, via een raamovereenkomst met het Vlaams Energiebedrijf (VEB) en in samenwerking met Campina Energie. Zo wordt ook intern energiedelen tussen stedelijke locaties voorbereid.
 
 

Lokaal product, lokaal draagvlak

 
 
 
Dennis Obbels, business developer bij Campina Energie, bracht een hoopgevend verhaal over de verduurzaming van onze energiebevoorrading. Sinds de Europese Green Deal is het aandeel van wind en zon fors toegenomen, waardoor de afhankelijkheid van steenkool en gas teruggedrongen wordt. “Het werkt”, stelde hij.
 
Hij benadrukte hoe Campina Energie samen met burgers een lokaal energieproduct creëert waar de hele Kempen trots op mag zijn. Dit project versterkt het lokaal draagvlak, verlaagt de elektriciteitsfactuur van Stad Turnhout en maakt de energietransitie zichtbaar op de daken van het Turnhoutse patrimonium.
 
 
Campina Energie blijft eigenaar van de installaties tijdens de contractduur; nadien gaan ze over naar Stad Turnhout. De stad is 100% eigenaar van de totale productie en een van de eerste steden die deze aanpak toepast.
 
 
 

Samen investeren in een duurzame Kempen

Dankzij Campina Energie kunnen burgers rechtstreeks mee investeren in deze zonne-installatie van bijna 1 megawatt. Voor dit project willen we 450.000 euro ophalen bij inwoners van Turnhout en de ruime Kempen.

 

Mee investeren kan op een eenvoudige en toegankelijke manier: door één of meerdere aandelen te kopen van deze Kempische burgercoöperatie. Dit kan al vanaf 50 euro per aandeel.

Wie dat doet, belegt niet alleen zijn geld op een duurzame manier, maar wordt ook mee-eigenaar van de energietransitie in onze eigen regio. Samen maken we duurzame energie zichtbaar en tastbaar: op Turnhoutse daken, met Kempisch kapitaal.
 
 
Campina Energie, met hoofdzetel in Turnhout, is vandaag al een van de grootste burgercoöperaties van Vlaanderen. Samen met bijna 2.500 Kempenaars bouwen ze aan een klimaatneutrale Kempen, stap voor stap, project per project. Doe je mee? Dan investeer je niet alleen in zonnepanelen, maar ook in de toekomst van onze regio.
 
Ook op de agenda
De infoavond op 2 juli was de eerste van drie inspirerende avonden in de Panorama Zomerbar. Later deze zomer organiseert Campina Energie nog twee extra sessies, telkens gratis en met sterke sprekers:
  • 19 augustus: “Van ziende blind naar helder ziend” met energie-expert Tom Soffers
  • 9 september: “Het weer verandert” met Frank Deboosere
 
Inschrijven kan gratis via campinaenergie.be/dedrie.

Deel dit artikel